Xarxa d'Interés en el Patrimoni Etnològic (XIPE)
Departament d'Antropologia Social i Cultural
Inventari de rituals
dirigit per Montserrat Ventura & Virginia Fons
Aquest Inventari de Rituals, adscrit a la Xarxa d’Interès en el Patrimoni Etnològic (XIPE) del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona, és una eina digital que documenta rituals arreu del món. Tot i que una gran part fan referència a Catalunya, fruit de la compilació de rituals realitzada al llarg de dues dècades pels estudiants de l’assignatura Antropologia de la Religió, el Simbolisme i el Ritual del Grau en Antropologia Social i Cultural de la UAB, que han descrit la seva pròpia experiència ritual o han utilitzat fonts orals (relats).
També, el present Inventari pretén ser un centre d’estudi que aprofundeixi en l’activitat ritual, proposant sistemes de classificació, categorització i definició ritual, mètodes d’estudi, d’anàlisi i de comparació teòrica transcultural. L’Inventari presenta així una proposta processual de l’activitat ritual (Fons, 2019), un mètode sistemàtic d’estudi del ritual basat en l’antropologia social i cultural, el mètode estructuralista i la dinàmica social (seguint a Victor Turner, The Forest of Symbols, 1967 & The Ritual Process, 1969; i Rodrigo Díaz Cruz, Archipiélagos de Rituales, 1998). El suport teòric de la proposta d’anàlisi de l’activitat ritual és una qüestió metodològica de l’anàlisi de seqüències i accions contingudes en l’estructura ritual. D’aquesta manera s’arriba a copsar els símbols que hi apareixen representats i els canvis processuals que van donant sentit a tota l’experiència ritual.
Per tant, aquesta web dedicada a Inventariar la ritualitat ofereix un munt de possibilitats i ens aproxima en aquest camp de l’estudi dels rituals:
-
En un primer moment, les categories descriptives (proposades per Duart Jurgen Van Sintemaartensdijk i Noé Gras 2022) ajuden a classificar tota l’activitat ritual i a localitzar-la a través de Google Maps.
-
Cada exemple ritual és descrit de manera detallada, amb totes les accions rituals (Turner, 1967) tal com s’experimenten i es van succeint en el temps ritual, de forma lineal i continua.
-
Una segon lectura mostra com, en realitat, el ritual està estructurat per tota una sèrie de fases que li donen sentit i, per tant, no és tant lineal com sembla. Amb l’ajuda d’un gràfic s’exemplifica aquesta segona interpretació, il·lustrant perfectament la combinació de seqüències que, en el seu conjunt, il·luminen la seva estructura profunda i tot el seu univers de sentits i significats.
-
Una anàlisi final de la seqüència ritual més centrada en els propis elements representats ajuda a comprendre com es troben combinats processalment i com el ritual significa algu que a simple vista no es percep.
Equip
Professorat del Departament d’Antropologia Social i Cultural
Montserrat Ventura i Oller
Virginia Fons Renaudon
Col·laborador@ Estudiants en Pràctiques del Grau en Antropologia Social i Cultural
Duart Jurgen van Sintemaartensdijk Troncho
Noé Gras Aura
Paula Rodríguez Llorca
Andrea Sánchez Baca
Rebeca Pérez Caride
Helena Cordeiro Piella
Este Inventario de Rituales, adscrito a la Red de Interés en el Patrimonio Etnológico (XIPE) del Departamento de Antropología Social y Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona, es una herramienta digital que documenta rituales en todo el mundo. Una gran parte de ellos hacen referencia a Catalunya, fruto de la compilación de rituales realizada a lo largo de dos décadas por los estudiantes de la asignatura Antropología de la Religión, el Simbolismo y el Ritual del Grado en Antropología Social y Cultural de la UAB, que han descrito su propia experiencia ritual o han utilizado fuentes orales (relatos).
También, el presente Inventario pretende ser un centro de estudio que profundice en la actividad ritual, proponiendo sistemas de clasificación, categorización y definición ritual, métodos de estudio, análisis y comparación teórica transcultural. El Inventario presenta así una propuesta procesual de la actividad ritual (Fons, 2019), un método sistemático de estudio del ritual basado en la antropología social y cultural, el método estructuralista y la dinámica social (siguiendo a Victor Turner, The Forest of Symbols, 1967 & The Ritual Process, 1969; y Rodrigo Díaz Cruz, Archipiélagos de Rituales, 1998). El sustento teórico de la propuesta de análisis de la actividad ritual es una cuestión metodológica del análisis de secuencias y acciones contenidas en la estructura ritual. A través de esta propuesta se consigue captar los símbolos que aparecen representados y los cambios procesuales que van dando sentido a toda la experiencia ritual.
Por lo tanto, esta web dedicada a Inventariar la ritualidad ofrece un montón de posibilidades y nos aproxima en este campo del estudio de los rituales:
-
En un primer momento, las categorías descriptivas (propuestas por Duart Jurgen Van Sintemaartensdijk y Noé Gras 2022) ayudan a clasificar toda la actividad ritual y localizarla a través de Google Maps.
-
Cada ejemplo ritual se describe detalladamente, con todas las acciones rituales (Turner, 1967) tal y como se experimentan y se van sucediendo en el tiempo ritual, de forma lineal y continua.
-
Una segunda lectura muestra cómo, en realidad, el ritual está estructurado por toda una serie de fases que le dan sentido y, por tanto, no es tan lineal como parece. Con la ayuda de un gráfico se ejemplifica esta segunda interpretación, ilustrando perfectamente la combinación de secuencias que, en su conjunto, iluminan su estructura profunda y todo su universo de sentidos y significados.
-
Un análisis final de la secuencia ritual más centrada en los propios elementos representados ayuda a comprender cómo se encuentran combinados procesualmente y cómo el ritual significa algo que a simple vista no se percibe.
Equipo
Profesorado del Departamento de Antropología Social y Cultural
Montserrat Ventura i Oller
Virginia Fons Renaudon
Colaborador@ Estudiantes en Prácticas del Grado de Antropología Social y Cultural
Duart Jurgen Van Sintemaartensdijk Troncho
Noé Gras Aura
Paula Rodríguez Llorca
Andrea Sánchez Baca
Rebeca Pérez Caride
Helena Cordeiro Piella